Ansamblul bisericii evanghelice fortificate


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIII - XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-a-A-12378
Adresa: 13
Localitate: sat DEALU FRUMOS; comuna MERGHINDEAL
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 27-Jul-2009

Biserica evanghelica din Dealu Frumos este o bazilica zidita in epoca romanica, dupa invazia tatarilor, pustiita apoi de turci in secolul al XV-lea si rezidita de doua ori.
In jurul anului 1520 a fost zidit turnul vestic, care a inglobat in zidul lui vechea intrare romanica si o buna parte din nava centrala. Peretii navelor laterale au fost alaturati turnului, iar comunicarea lor cu restul bisericii a fost intrerupta prin ziduri transversale. S-au format astfel, de o parte si de alta a turnului, doua mici incaperi, cea din nord astazi desfiintata prin daramarea zidului exterior, cea din sud comunicand cu nava centrala printr-o mica usa, devenind o camera depozit. O scara ingusta si intunecoasa duce din nava centrala in turn, pana sus la drumul de straja din paianta.
Biserica mai are un turn, deasupra corului, ceva mai mic, probabil chiar din epoca romanica, dar care a primit la refacerea zinurilor o imbracaminte puternica.
In interior, cele trei nave sunt boltite cu nervuri gotice complicate, formand o retea. Tavanul celor laterale este ceva mai jos decat al navei principale. In nava sudica, catre est, se afla o usa gotica.
Zidurile incintei, de forma unui patrulater, sunt prevazute la fiecare colt, cu inalte si solide bastioane prismatice, avand acoperisul cu o singura panta, spre curte. Aceste bastioane au amenajate sus in zid guri rotunde de aparare, sub o mica casuta de zid iesita inafara si acoperita cu olane, sprijinita in partea de jos pe doua console din caramida, asezate ca treptele unei scari.
In exterior, in peretele de sud al incintei, este un arc romanic, din piatra, de la un vechi portal. In partea de nord s-au adaugat o serie de anexe care au micsorat simtitor suprafata curtii.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)